Persoanele care aleg să se adreseze pe canalul intern – OCPI Botoșani – pentru a raporta încălcări ale legii, o pot face doar prin următoarele modalități:
Există situații în care angajați din interiorul sistemului dețin informații despre fapte de corupție, dar ezită să le dezvăluie de teama unor consecințe negative pe care le-ar putea atrage asupra lor. Dar avertizare în interes public nu înseamnă doar sesizarea faptelor de corupție, ci sesizarea făcută cu bună-credință cu privire la orice faptă care presupune o încălcare a legii, a deontologiei profesionale sau principiilor bunei administrări, eficienței, eficacității, economicității și transparenței.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pune la dispoziția celor încadrați aparatul propriu al ministerului și unitățile din subordine, și care au cunoștință despre asemenea fapte, un instrument prin care să le semnaleze sub protecția anonimatului. Identitatea furnizorului de informații prin intermediul “avertizorului de integritate” rămâne confidențială atâta timp cât acesta își dorește.
Cadrul legal de siguranță pentru avertizorul de integritate este asigurat de Legea 571/2004 privind protecția personalului din autoritățile publice, instituțiile publice și din alte unități care semnalează încălcări ale legii.
Legea nr. 361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public
Legea 682/2002, privind protecția martorilor
Legea 477/2004, privind Codul de conduită a personalului contractual din autoritățile și instituțiile publice
Legea 161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției
Legea 78/2000, pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție
Legea 7/2004, privind Codul de conduită a funcționarilor publici
Legea 50/2007, pentru modificarea si completarea Legii nr. 7/2004 privind Codul de conduită a funcționarilor publici
Avertizorul de integritate este persoana care sesizează cu bună-credință încălcări ale legii, ale deontologiei profesionale sau ale principiilor bunei administrări, eficienței, eficacității, economicității și transparenței, și care este încadrată în autorități publice, instituții publice, companii naționale, regii autonome de interes național și local, ori în societățile naționale cu capital de stat.
Cine este avertizorul de integritate?
Avertizorul de integritate este persoana care sesizează cu bună-credință încălcări ale legii, și care poate fi:
Ce fapte sesizează avertizorul de integritate?
Faptele care pot constitui subiectul unei avertizări de integritate sunt:
Cum sunt protejați avertizorii de integritate?
Potrivit procedurii operaționale privind avertizorii de integritate, adoptate de Agenția Națională de Integritate, persoanele care semnalează faptele de corupție mai sus-menționate beneficiază de protecție, după cum urmează: